Filozofia jest sztuką życia. Cyceron

Odpowiednio skomponowane ...

Odpowiednio skomponowane jedzenie może zdziałać cuda, Coś dla zdrowia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Odpowiednio skomponowane jedzenie może zdziałać cuda. Jest szczególnie ważne w obliczu choroby. Dieta antynowotworowa pozwoli nie tylko wzmocnić nasz układ immunologiczny, ale również neutralizować substancje rakotwórcze, jak choćby wolne rodniki i zablokuje powstawanie nowych zmutowanych lub uszkodzonych komórek, które mogš być poczštkiem choroby nowotworowej. Wspomoże też naturalne mechanizmy obronne w walce z rakiem.- Dlatego bardzo ważna jest wiadomoć żywieniowa i przestrzeganie podstawowych zasad - tłumaczy Magdalena Kanclerska, dietetyczka z Centrum Naturhouse. Szczególnie ważne jest umiarkowane spożywanie pokarmów, zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem energetycznym organizmu. Równie istotne jest ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów rolinnych - ogólna zawartoć tłuszczu w diecie nie powinna przekraczać 30 proc. dziennej racji pokarmowej. Warto przekonać się do warzyw i owoców - spożywać ich duże iloci, szczególnie nieprzetworzonych, najlepiej w postaci surowej. Diecie antynowotworowej sprzyja unikanie produktów wysokoprzetworzonych, wysokotłuszczowych, smażonych, które sš bogate w szkodliwe tłuszcze trans. Aby dieta była skuteczna, ważne jest zadbanie o odpowiedniš iloć witamin i minerałów oraz błonnika w diecie (ok. 30 g/dzień).Szukaj z głowš- Aby dieta antynowotworowa była skuteczna, powinna być bogata w substancje czynne takie, jak polifenole, fitosterole, antyoksydanty, fitoestrogeny, zwišzki inolowe, terpeny i izoflawony mówi Magdalena Kanclerska. - Substancje te sš ogólnodostępne w produktach spożywanych na co dzień. Jednakże tylko sporadyczne ich przyjmowanie nie pomaga w profilaktyce antynowotworowej. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć gdzie ich szukać. Jednš z największych grup w walce z nowotworami sš polifenole rolinne, które chroniš karotenoidy, witaminę C, ale również wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) przed działaniem wolnych rodników. Wród polifenoli sš flawanoidy, które wykazujš dużš aktywnoć przeciwutleniajšcš.Najwięcej można ich znaleć w owocach cytrusowych (pomarańczach, cytrynach, limonce, mandarynkach, grejpfrutach, które sš bogactwem naturalnej witaminy C) i czerwonym winie. Ciekawostkš jest to, że wino produkowane na użytek domowy zawierajš większe iloci polifenoli w swym składzie, więc jest bardziej pożšdane w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto, w czarnych porzeczkach, aronii, jeżynach, jagodach znajduje się duża iloć antocyjanów, które majš działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Żurawina jest również bogactwem kwasów owocowych, flawonoidów i witamin. Bywa stosowana w profilaktyce choroby wrzodowej żołšdka i dwunastnicy, ponieważ hamuje infekcję Helicobacter pylori.- Bogata polifenole, zwłaszcza katechinę, jest również zielona herbata (powinnimy wypijać dziennie ok. 3-4 szklanki naparu). Jest ona również silnym antyoksydantem, potrafi aktywować w wštrobie enzymy likwidujšce toksyny z organizmu, ale przypiesza również mierć już powstałych w organizmie komórek rakowych. Najlepiej wybierać herbatę liciastš (zamiast ekspresowej), ponieważ flawanoidy zawarte w liciach stanowiš ok. 30 proc. suchej masy dodaje dietetyczka.Ulubione przyprawyAntyoksydanty, walczšce z substancjami rakotwórczymi, zawarte sš również w imbirze i produktach bogatych w selen. Imbir, jako przyprawa, znany jest od tysišca lat jako rodek przeciwzapalny. Ogranicza on powstawanie nowych naczyń krwiononych, które sš niezbędne do rozwoju komórek rakowych. Selen natomiast zwalcza rozwój wolnych rodników i wzmacnia układ odpornociowy. Najwięcej tego pierwiastka znaleć można w mięsie ryb morskich, skorupiakach, w nieoczyszczonych zbożach (otręby, bršzowy ryż) oraz czosnku. Czosnek, jak i należšce do jego rodziny cebula, szczypiorek i por, zawiera ponadto dużš iloć witamin, minerałów oraz aminokwasów. Według badań klinicznych, u osób spożywajšcych duże iloci czosnku, zauważalne jest zmniejszone zachorowanie na raka nerki czy prostaty.- Duże znaczenie majš produkty, które na co dzień spożywane sš w mniejszych ilociach, ale sš równie cenne pod względem iloci substancji antynowotworowych, jak izoflawony czy polisacharydy. Izoflawony (genisteina, daidzeina, glyciteina) to substancje obecne w ziarnach soi. Blokujš one rozwój komórek nowotworowych przez obecnoć fitoestrogenów. Sš bardzo istotne także u osób, które przeszły już chemioterapię (u kobiet po wyleczonym nowotworze piersi), ponieważ zapobiegajš ponownej odbudowie powstałych wczeniej komórek. Mało znane, ale równie cenne sš grzyby shiitake czy maitake. Zawierajš one w swym składzie polisacharydy i lentinian, które stymulujš reprodukcję komórek układu immunologicznego. W Japonii sš częciš chemioterapii, aby wzmocnić układ odpornociowy w walce z nowotworem tłumaczy Magdalena Kanclerska.Ponadto produkty spożywane codziennie jak warzywa i owoce bogate w karotenoidy, powinny być częstym gociem na naszych stołach. Zaliczamy do nich marchew, dynię, kabaczek, szpinak, kukurydzę, brokuły, ziemniaki, buraki, pomidory (ródło likopenu), morele, mango, szpinak. Ważne jest, by spożywać je jak najmniej przetworzone, a najlepiej na surowo - w postaci sałatek, surówek, doprawianych dużš ilociš ziół, takich jak rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, czy mięta. Zawierajš one duże iloci olejków terpenowych, którym zawdzięczajš swój intensywny zapach, ale również sprzyjajš obumieraniu komórek nowotworowych.Chroń jelitaWszystkie substancje, zarówno te pożšdane, jak i te niechciane, wchłaniane sš w jelicie cienkim. Dlatego ważne jest, aby zadbać o odpowiedniš ochronę, ale również motorykę tego narzšdu, by mógł absorbować potrzebne, ale i eliminować toksyczne substancje. Pomocne w tym będš probiotyki i prebiotyki.- Probiotyki to nic innego jak dobroczynne bakterie mlekowe z rodziny Lactobacillus. Obecne sš w sfermentowanych produktach mlecznych jak jogurty, kefiry, malanki dodaje dietetyczka. - Ochraniajš one przewód pokarmowy odbudowujšc mikroflorę jelitowš, która hamuje wzrost bakterii produkujšcych zwišzki rakotwórcze. Probiotyki sš niezbędne w utrzymaniu dobrej kondycji przewodu pokarmowego. Prebiotyki natomiast sš składnikami pokarmowymi, które nie sš trawione i nie wnoszš do żywienia żadnych substancji odżywczych, jednak sš jego niezbędnš częciš. Należy do nich inulina i polisacharydy. Probiotyki majš działanie antynowotworowe poprzez eliminowanie toksyn wytwarzanych przez bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym. Prócz tego zwiększajš wchłanianie magnezu oraz wapnia, regulujš motorykę jelit, zwiększajš masę stolca i hamujš odkładanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Duże iloci prebiotyków zawierajš: pszenica, karczochy, szparagi, czosnek, cebula, cykoria i por.Pamiętać trzeba, że probiotyki i prebiotyki się wzajemnie w działaniu uzupełniajš, dlatego trzeba przyjmować zarówno jedne jak i drugie.Inne spojrzenie na dietę antynowotworowšOkrelone nawyki żywieniowe sš przyczynš wielu nowotworów, a w cišgu ostatnich lat rak stał się prawdziwš plagš ludzkoci twierdzi prof. David Khayat, francuski onkolog, w ksišżce Prawdziwa dieta antyrakowa.Prof. Khayat od ponad 30 lat leczy chorych na raka. Od 20 lat jest ordynatorem oddziału onkologii w paryskim szpitalu Pitié-Salpetriere. Swš ksišżkę napisał we współpracy z dietetykami. Przyznaje jednak, że trudno jest okrelić jaki sposób żywienia chroni przed rakiem.Ryby uważa - chroniš przed rakiem, ale tylko w niewielkim stopniu, np. ryzyko raka okrężnicy zmniejszajš jedynie o 3-4 proc. Mogš być ryzykowne dla zdrowia z powodu znajdujšcych się w nich licznych zanieczyszczeń, takich jak dioksyny, polichlorowane bifenole (PCB), arsen oraz inne metale ciężkie: rtęć, kadm i ołów. Jego zdaniem, równie niebezpieczne jest zarówno mięso ryb pochodzšce z hodowli, jak i z połowów. Dlatego uznaje tylko chude ryby morskie, bo sš nadal niemal nieskażone. Woli też krewetki niż kraby i tršbiki.Francuski onkolog broni natomiast czerwonego mięsa, choć wiele badań sugeruje, że zwiększa ono ryzyko raka jelita grubego i raka piersi u kobiet. Ale - twierdzi - odnoszš się one jedynie do żywnoci wytwarzanej w USA, gdzie głównie były prowadzone obserwacje.Pod hasłem mięso mieci się inny jakociowo produkt w Ameryce i we Francji pisze Khayat. To, które zjadajš Francuzi, jest mniej tłuste i kaloryczne. Inaczej jest też przyrzšdzane, przede wszystkim jest mniej przysmażane. A poza tym Francuzi zjadajš mniej mięsa niż Amerykanie. O tym, że mięso nie zwiększa ryzyka raka wiadczy też to, że wegetarianie wcale nie chorujš na raka rzadziej niż padlinożercy. Francuski lekarz nie widzi też powodów do obaw, żeby spożywać wędliny, oczywicie wyłšcznie francuskie. Nie zaleca amerykańskich ani skandynawskich. O polskich nic nie pisze, pewnie ich nie zna.Mężczyzn przestrzega przed nadmiernym spożyciem nabiału, gdyż zwiększa ryzyko raka prostaty. Przyznaje, że produkty mleczne mogš chronić przed rakiem okrężnicy, bo nie ma co do tego pewnoci. Bez obaw mogš je spożywać kobiety, mężczyznom zaleca raczej jogurty zawierajšce dobroczynne szczepy bakterii: Lactobacillus bulgaricus oraz Sreptococcus thermophilus.Czy przed rakiem chroniš przynajmniej warzywa i owoce? Sš powszechnie zalecane. Twierdzi się, że należy jeć je pięć razy dziennie. Zawierajš antyoksydanty, takie jak witamina C i E, oraz likopen, które neutralizujš wolne rodniki (aktywne molekuły tlenu powodujšce uszkodzenia DNA w komórkach PAP).Niektóre badania to potwierdzajš. Likopen, znajdujšcy się głównie w pomidorach, zmniejsza ryzyko raka prostaty oraz jamy ustnej, przełyku i płuc. Cykoria, chrzan i rzodkiewka o 30-40 proc. zmniejszajš grobę zachorowania na raka żołšdka. Z kolei warzywa kapustne spożywane raz w tygodniu o 40 proc. obniżajš ryzyko raka trzustki. Owoce i warzywa sš jednak głównym ródłem wchła... [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • happyhour.opx.pl
  • Tematy

    Cytat


    Facil(e) omnes, cum valemus, recta consili(a) aegrotis damus - my wszyscy, kiedy jesteśmy zdrowi, łatwo dajemy dobre rady chorym.
    A miłość daje to czego nie daje więcej niż myślisz bo cała jest Stamtąd a śmierć to ciekawostka że trzeba iść dalej. Ks. Jan Twardowski
    Ad leones - lwom (na pożarcie). (na pożarcie). (na pożarcie)
    Egzorcyzmy pomagają tylko tym, którzy wierzą w złego ducha.
    Gdy tylko coś się nie udaje, to mówi się, że był to eksperyment. Robert Penn Warren