Filozofia jest sztuką życia. Cyceron

Oczy carycy - instrukcja

Oczy carycy - instrukcja, ciasta i przepisy z neta

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Oczy carycy - instrukcjaAutor:EwaaaPrzepisów:480Ocena:6627> 6 os. > 60 minłatwetanieSkładniki:ciasto jasne:6 białek1,5 szklanki cukru1 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szklanki olejuciasto ciemne:6 żółtek2 całe jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szklanki olejuKrem budyniowy:1 3/4 szklanki mlekabudyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5litra mleka)3 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego200 gramów miękkiego masłaSposób przygotowania:1ciąg dalszy składników (bo już nie miałam miejsca):dodatkowo: 2 zielone galaretki (dałam agrestowe) + 0,5 litra wrzątkuokoło 150 gramów okrągłych biszkoptównapar do nasączania biszkoptów:3/4 szklanki letniej wody + 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w wersji dla dzieci,biszkopty nasączałam kakao)polewa czekoladowa (przepis na blogu lub profilu)dowolna dekoracja2Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksowaćna średnich obrotach.Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną zproszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm (ja użyłamtortownicy o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blachęwykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec wpiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.3Ciasto przekroić na dwa blaty.4Teraz gotujemy budyń.1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki),mieszamy dokładnie budyń, cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka igotujemy jak normalny budyń, masę studzimy, następnie miksujemy blenderem z masłem naidealnie jednolitą masę.Połową masy smarujemy spód ciasta.5Przygotowujemy sobie napar z kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1sekundę maczamy w nim biszkopty i układamy na cieście.6Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy, np na balkondopóki galaretka nie nabierze takiej konsystencji:7Potem tężejąca galaretką uzupełniamy luki między biszkoptami, a jak nam zostanie to iwykładamy ją na biszkopty, co ma się zmarnować, ciasto wstawiamy do lodówki, dopókigalaretka całkiem nie stężeje.8Kiedy galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremubudyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńkodociskamy.9Przygotowujemy polewę:polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, anajlepiej na całą noc.Twoje notatki do przepisu: [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • happyhour.opx.pl
  • Tematy

    Cytat


    Facil(e) omnes, cum valemus, recta consili(a) aegrotis damus - my wszyscy, kiedy jesteśmy zdrowi, łatwo dajemy dobre rady chorym.
    A miłość daje to czego nie daje więcej niż myślisz bo cała jest Stamtąd a śmierć to ciekawostka że trzeba iść dalej. Ks. Jan Twardowski
    Ad leones - lwom (na pożarcie). (na pożarcie). (na pożarcie)
    Egzorcyzmy pomagają tylko tym, którzy wierzą w złego ducha.
    Gdy tylko coś się nie udaje, to mówi się, że był to eksperyment. Robert Penn Warren