Filozofia jest sztuką życia. Cyceron

Odżywcza siła zbóż i nasion

Odżywcza siła zbóż i nasion, technologia żywności, Zboża

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ISTOTA ŻYWIENIA

MUSIMY JEŚĆ, BY ŻYĆ

JEDZENIE JEST GŁÓWNYM ŹRÓDŁEM PRZYJEMNOŚCI

ZDROWA ŻYWNOŚĆ ORAZ SMACZNA ŻYWNOŚĆ WCALE SIĘ
NIE WYKLUCZAJĄ

POSIŁKI

WAŻNYM
ELEMENTEM
KONTAKTÓW
SPOŁECZNYCH

SPOSÓB JEDZENIA ODZWIERCIEDLA ORAZ OKREŚLA NASZĄ
TOŻSAMOŚĆ OSOBISTĄ I KULTUROWĄ

TO, JAK SIĘ ODŻYWIAMY JEST JEDNYM Z CZYNNIKÓW
NASZEGO ZDROWIA

ZMIANA SPOSOBU ODŻYWIANIA SIĘ MOŻE BYĆ ELEMENTEM
STRATEGII POSTĘPOWANIA Z CHOROBĄ ORAZ ODZYSKANIA
ZDROWIA
ODŻYWCZA SIŁA ZBÓŻ I NASION
Nasiona zboża i orzechy są najbardziej wartościowe i mają niezwykłą siłę ukrytą w
sobie – ZARODEK.
Ta iskierka życia zawarta w nasionach jest niezwykle ważna dla ludzkiego zdrowia,
życia i płodności.
-
Nasiona, zboża i orzechy są kopalnią minerałów, szczególnie wapna, fosforu,
magnezu i żelaza
-
Zawierają większość witamin, szczególnie A, B-komplex i E
-
Są naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny
-
Są doskonałym źródłem białka
Ziarno słonecznika, pestki dyni, orzechy, migdały, ziarno sezamowe, cieciorka, fasola
sojowa zawierają pełnowartościowe białko. Kasza jaglana również.
RÓŻNORODNOŚĆ PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH
JĘCZMIEŃ
Należy do najsmaczniejszych zbóż. Można używać do zup lub gotować jak ryż. Można
go kiełkować lub używać do gulaszu.
CO ZAWIERA?
Jęczmień jest bogaty w fosfor, magnez, witaminę B-komplex (szczególnie wit.B5),
zawiera wapń, żelazo i trochę białka, dużo przeciwutleniaczy, selen, witaminę E.
DLACZEGO JEST DOBRY DLA NAS?
-
jęczmień ma bardzo kojący wpływ na jelita, zapobiega zaparciom, ułatwia
wypróżnianie
-
pomaga spalać węglowodany, rozgrzewa nasze ciało
-
jest to pokarm dający siłę, moc i wigor; jest jednym ze składników dania
„kruska” opracowanego przez szweda Are Waerland w swoich badaniach
dotyczących zdrowia
-
obniża poziom cholesterolu
-
zapobiega i redukuje powstawanie zakrzepów żylnych
-
poprawia trawienie
-
zapobiega nowotworom i może hamować ich rozwój
-
wpływa na piękną cerę.
Królewska rodzina w Anglii spożywa w codziennym jadłospisie specjalnie
przygotowaną wodę jęczmienną, aby utrzymać cerę w ładnym stanie.
Przez około 6000 lat jęczmień miał sławę pokarmu dającego siłę, moc i wigor.
Rzymscy gladiatorzy zwani byli „bordearii” (zjadacze jęczmienia), gdyż jedli go do
zdobycia siły.
W niektórych regionach świata, zwłaszcza na środkowym wschodzie gdzie
jęczmień dominuje jako surowiec do produkcji kasz i mąki stwierdza się niskie
wskaźniki zachorowań na serce.
W Pakistanie nazywają jęczmień „lek nasercowy”.
Jęczmień pomaga w obniżaniu cholesterolu we krwi. Odkryto w jęczmieniu
substancje zmniejszające zdolności wątroby do wytwarzania „złego” cholesterolu.
Królewski napój piękności
Mrs. Alma Mckee, która przygotowywała posiłki dla królowej Anglii podaje przepis
na wspaniały napój piękności.
½ filiżanki pełnej kaszy jęczmiennej
2 ½ litra wody (gotującej)
2 cytryny
6 pomarańczy
miód do smaku
-
wrzucić jęczmień do wrzącej wody i delikatnie gotować na małym ogniu przez
godzinę
-
odlać wodę jęczmienną do dzbanka i zostawić do ostygnięcia
-
dodać sok z pomarańczy i cytryny
-
osłodzić miodem
-
przechowywać w lodówce
KASZA JAGLANA (PROSO)
Kasza jaglana nazywana jest „królem wszystkich zbóż”. Zawiera pełnowartościowe
białko (wszystkie osiem aminokwasów). Ma działanie alkalizujące na organizm.
Jest bardzo łatwa w trawieniu, nie powoduje gazów. Zalecana dla ludzi z
nadwagą ponieważ zawiera mało skrobi. Jest podstawą żywienia Hunzów, którzy
słyną z długowieczności i braku chorób cywilizacyjnych.
CO ZAWIERA?
Pełnowartościowe białko. Jedna filiżanka tej kaszy zawiera tyle białka co kawałek
wołowiny (bez cholesterolu i bez nasyconych tłuszczy).
Bardzo bogata w żelazo, magnez, potas, krzem, wapń, wit. B-komplex i
nienasycone tłuszcze.
DLACZEGO JEST DOBRA DLA NAS?
-
zalecana przy anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza
-
zalecana przy altretyźmie, podagrze, reumatyźmie i nadkwasocie ponieważ
alkalizuje system
-
przy chorobach wrzodowych, dolegliwościach trawiennych
-
magnez reguluje bicie serca i system nerwowy
-
wpływa na mocne kości
-
wspomaga gojenie ran ze względu na dużą zawartość białka
-
wpływa na zdrowe włosy, zęby, paznokcie jak również na ładny kształt piersi,
ze względu na krzem, który dodaje elastyczności naszym tkankom.
Kasza jaglana z kalafiorem i cebulą
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki kalafiora
2 większe cebule
olej, sól, woda
Do garnka włożyć usmażoną cebulę, surowy kalafior, wsypać kaszę, wlać 3
szklanki wody, szczyptę soli. Gotować 30 minut. Po ugotowaniu zagnieść jak
ziemniaki.
Budyń z kaszy jaglanej na słodko
Ugotować kaszę, zmiksować z mączką karobową i namoczonymi daktylami.
Pokrojonego banana ułożyć na dno naczynia i polać zmiksowaną kaszą. Na górę
polać miodem lub śmietanką kokosową.
NIKT NIE POZNA ŻE TO ZBOŻE!
Zapiekanka z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek
2 szklanki ugotowanej kaszy
garść usmażonych pieczarek
2 podduszone cebule
1 surowa papryka czerwona
10 surowych brukselek
pieprz, sól, oregano, sos sojowy
W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym olejem układamy warstwami kaszę,
cebulę, pieczarki. Warzywa przyprawiamy i skrapiamy sosem sojowym.
Zapiekamy w gorącym piekarniku przez około 30 minut. Podajemy posypane
szczypiorkiem z zieloną sałatą.
Krokiety z kaszy jaglanej, cebuli i marchwi
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 utarta marchew
1 pokrojona cebula
Ugotowaną kaszę wymieszać z utartą marchwią i drobno pokrojoną cebulą.
Formować podłużne krokiety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać
z czerwonym barszczem.
OWIES – PŁATKI OWSIANE
Bardzo popularne u nas, można je wykorzystywać na wiele sposobów. Owies
zwrócił na siebie uwagę wielu naukowców ze względu na rodzaj błonnika, który
zawiera.
Osoby z chorobami serca, cukrzycy, z zaparciami mogą sobie pomóc spożywając
regularnie to zboże.
CO ZAWIERA?
Jest bardzo dobrym źródłem magnezu, żelaza, potasu, witaminy B1, wapnia,
cynku, witaminy E, nienasyconego tłuszczu.
DLACZEGO OWIES JEST DOBRY DLA NAS?
-
jest doskonałym źródłem energii – skrobia w tym zbożu jest bardzo łatwo
trawiona, przez to jest wskazanym pokarmem dla dzieci i ludzi pracujących
fizycznie
-
znakomicie działa na serce i naczynia krwionośne
-
obniża poziom cholesterolu we krwi
-
reguluje poziom cukru we krwi
-
zawiera składniki działające przeciwnowotworowo
-
pomaga zwalczać stany zapalne skóry
-
owsianka jest prawdziwą kąpielą dla jelit
Śniadanie szwajcarskie
½ filiżanka sprasowanych płatków owsianych
1 obrane, starte jabłko
2 łyżki pociętych orzechów laskowych lub włoskich
2 łyżki rodzynek
¾ filiżanki soku jabłkowego lub jogurtu
Zmieszać wszystkie składniki i zalać sokiem jabłkowym. Niech postoi przez 15
minut. Można dodać trochę jogurtu.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • happyhour.opx.pl
  • Tematy

    Cytat


    Facil(e) omnes, cum valemus, recta consili(a) aegrotis damus - my wszyscy, kiedy jesteśmy zdrowi, łatwo dajemy dobre rady chorym.
    A miłość daje to czego nie daje więcej niż myślisz bo cała jest Stamtąd a śmierć to ciekawostka że trzeba iść dalej. Ks. Jan Twardowski
    Ad leones - lwom (na pożarcie). (na pożarcie). (na pożarcie)
    Egzorcyzmy pomagają tylko tym, którzy wierzą w złego ducha.
    Gdy tylko coś się nie udaje, to mówi się, że był to eksperyment. Robert Penn Warren