Ocena weterynaryjna miesa
Ocena weterynaryjna miesa, Surowce biologiczne i ich wykorzystanie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
OCENA WETERYNARYJNA
Zgodnie z obowiązującymi w kraju przepisami, wszystkie części tuszy zwierząt rzeźnych,
natychmiast po uboju, powinny być zbadane w celu określenia przydatności mięsa do spożycia.
badanie poubojowe świń, bydła, kóz i zwierząt jednokopytnych obejmuje:
• oględziny ubitego zwierzęcia oraz jego narządów wewnętrznych,
• obmacywanie narządów wewnętrznych,
• nacinanie niektórych narządów wewnętrznych i węzłów chłonnych,
• badanie konsystencji, zabarwienia i zapachu tuszy zwierzęcia,
• badanie na wągrzycę świń i bydła (oględziny powierzchni mięśni, przede wszystkim mięśni
uda, filarów przepony, mięsni międzykostnych, serca, języka, krtani),
• badanie na nosaciznę zwierząt jednokopytnych (oględziny błon śluzowych tchawicy, krtani,
jam nosowych, zatok i ich rozgałęzień - po uprzednim przepołowieniu głowy w kierunku
podłużnym oraz po wycięciu przegrody nosowej),
• badanie zawartości włośni mięsa świń i zwierząt jednokopytnych; w razie konieczności
badanie laboratoryjne.
Znakowanie mięsa.
Znakowanie mięsa polega na umieszczeniu znaku weterynaryjnego bezpośrednio na mięsie lub na
bezpośrednim i pośrednim opakowaniu. Znak weterynaryjny jest umieszczany za pomocą
specjalnego stempla lub przez wypalenie. Do stemplowania mięsa zwierząt jednokopytnych należy
używać tuszu koloru brązowego, a do mięsa pozostałych zwierząt koloru niebieskiego. Obowiązują
następujące znaki weterynaryjne:
1.
mięso, w którym nie znaleziono włośni
(zanim zostanie oznakowane jako zdatne do
spożycia), stempluje się okrągłym znakiem o średnicy 2,5 cm, zawierającym czytelną
umieszczoną w kierunku do środka dużą literą "T" z ramionami o długości 1 cm i szerokości
0,2 cm, pod którą znajdują się litery "IW" o wysokości 0,4 cm. Tym znakiem oznaczamy
tusze po wewnętrznej stronie ud oraz głowę (rys. a);
2. mięso świń, bydła, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych
zdatne do spożycia
stempluje się
owalnym znakiem weterynaryjnym o szerokości 6,5 cm i wysokości 4,5 cm, zawierającym
w górnej części litery "PL" o wysokości 0,8 cm, pośrodku numer weterynaryjny rzeźni
(cyfry o wysokości 1 cm), a w dolnej części litery "IW" o wysokości 0,8 cm (rys, b);
3. mięso świń, bydła, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych
o ograniczonej przydatności do
spożycia
stempluje się prostokątnym znakiem weterynaryjnym o wymiarach 3,5x4 cm,
zawierającym w górnej części litery "PL" o wysokości 0,8 cm, pośrodku numer
weterynaryjny rzeźni o wysokości cyfr 1 cm, w dolnej części litery "IW" o wysokości 0,8
cm (rys. c);
4. mięso świń, bydła, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych
niezdatne do spożycia
stempluje
się trójkątnym znakiem weterynaryjnym (trójkąt równoboczny) o długości boku 5 cm,
zawierającym w górnej części litery "PL" o wysokości 0,8 cm, pośrodku numer
weterynaryjny rzeźni o wysokości cyfr 1 cm, w dolnej części litery "IW" o wysokości 0,8
cm (rys. d);
5.
mięso zwierzęcia, którego uboju dokonano poza rzeźnią
, stempluje się:
• prostokątnym znakiem weterynaryjnym o wymiarach 3x5 cm z umieszczonym pośrodku
napisem wykonanym wielkimi literami MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU (rys. e);
• owalnym znakiem weterynaryjnym o szerokości 6,5 cm i wysokości 4,5 cm, zawierającym
w górnej części nazwę województwa, pośrodku numer lekarza weterynarii z krajowej listy
lekarsko-weterynaryjnej, prowadzącego badanie, w dalszej części litery "IW" (rys. f).
Każda półtusza powinna być oznakowana na zewnętrznych powierzchniach ud, lędźwi, pleców,
piersi i barku.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ebook @ do ÂściÂągnięcia @ download @ pdf @ pobieranie
Tematy
- Strona startowa
- Ocena stanu bhp-wskazówki, bhp, BHP analiza stanu bezpieczeństwa
- Ocena skuteczności programów profilaktycznych dotyczacych raka piersi w regionie lubelskim, profilaktyka raka piersi i raka szyjki macicy, bibliografia
- Ocena obciążenia, BHP - darmowy transfer bez ograniczeń !!!!, BHP, ergonomia, Ergonomia
- Ocena wniosków o dofinansowanie 7.1 003 2010(1), RÓZNE wnioski o dofinansowanie
- OCENA CYKLU ŻYCIA, Studia, 1-stopień, inżynierka, Ochrona Środowiska, Technologie stosowane w ochronie środowiska, Ochrona powietrza
- Ocena pracy zabezpieczeń cyfrowych w stacjach l 10-SN zakladu Energetycznego Białystok, ARTYKUŁY - ELEKTRYKA, ARTYKUŁY 5, WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZE [ROK LXXII] [2004] NR 3
- ocena realizacji standardu w opiece okołooperacyjnej, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, II rok, Chirurgia i pielęgniarstwo chirurgiczne
- Ocena jakości energii elektrycznej w systemach wydzielonych na przykładzie sieci okętowych, ARTYKUŁY - ELEKTRYKA, ARTYKUŁY 5
- Ocena motywacji chorych z miażdżycą do zaprzestania palenia tytoniu, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, II rok, Chirurgia i pielęgniarstwo chirurgiczne
- Ocena stanu środowiska w miejscowości Gryfino na podstawieâŚ, Studia, 1-stopień, inżynierka, Ochrona Środowiska, Monitoring i bioindykacja środowiska
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- mariusz147.htw.pl
Cytat
Facil(e) omnes, cum valemus, recta consili(a) aegrotis damus - my wszyscy, kiedy jesteśmy zdrowi, łatwo dajemy dobre rady chorym.
A miłość daje to czego nie daje więcej niż myślisz bo cała jest Stamtąd a śmierć to ciekawostka że trzeba iść dalej. Ks. Jan Twardowski
Ad leones - lwom (na pożarcie). (na pożarcie). (na pożarcie)
Egzorcyzmy pomagają tylko tym, którzy wierzą w złego ducha.
Gdy tylko coś się nie udaje, to mówi się, że był to eksperyment. Robert Penn Warren